Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus van aerosolen of gassen, dat zijn kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Mensen en dieren beoordelen geuren met hun reukvermogen en kunnen zo bijvoorbeeld voedsel en gevaren (denk aan vijanden) waarnemen zonder dat deze te zien zijn. Een geur die als onaangenaam wordt ervaren, wordt aangeduid als stank.
30.000.000 reukcellen, de zogenaamde receptoren stellen elk mens in staat ongeveer 10.000 geuren te onderscheiden. Daarmee is de reuk het meest gevoelige van alle zintuigen van de mens. Het is het enige zintuig dat direct met het emotionele brein in werking staat en dus niet te manipuleren is.
Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten maken gebruik van geur; meestal om insecten naar de bloemen te lokken, maar ook voor andere doeleinden. Sommige grassen verspreiden een bepaalde geur als ze worden opgegeten door insecten. Op deze geur komen vogels af, waarop de kans groter wordt dat de knagende insecten worden opgegeten. Lijkengeur werkt afstotend op de meeste dieren maar trekt aaseters aan. Deze geur wordt door de stinkzwam als mimicry gebruikt om bromvliegen te misleiden. De bromvliegen worden door de stinkzwam gebruikt voor de verspreiding van haar sporen.
Dieren en planten geven nog op een andere manier boodschappen door via stoffen in de lucht, namelijk door middel van feromonen.
Geuren beïnvloeden het hele leven sinds de oudste tijden. De seks keuze wordt bepaald door geuren. Geuren kunnen bedwelmen, opwekken, hersenhelften harmoniseren, stimuleren, angst verminderen, slapeloosheid tegengaan, eetlust stimuleren, misselijkheid doen verdwijnen, reisziekte verminderen, het geheugen, de concentratie en andere hersenactiviteiten activeren, chemische stoffen doen opwekken en afscheiden. Met geuren/smaken wordt voedsel gearomatiseerd, geuren werden en worden gebruikt bij het mummificeren en balsemen van overledenen, voor medische doeleinden of als offergave aan de goden. Geuren brachten het handelsverkeer tussen landen op gang, grondstoffen en aromatische kruiden en specerijen werden geïmporteerd uit Arabië, Perzië, China, India.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten